15 februari 2011

Een rol van formaat door Colin Firth!

The King's Speech vertelt het ware verhaal over Koning George VI, de koning van Engeland die een ernstig stotterprobleem heeft. Omdat de koning ten tijde van oorlog wel in het openbaar moet kunnen spreken zoekt zijn vrouw hulp bij de onorthodoxe logopedist Lionel Logue.
Ga dat zien, het is zo subliem gemaakt en rijp voor een Oscar of 5!
Firth speelt Albert George, de jongste zoon van koning George V (Brian Gambon). Albert wordt hier voorgesteld als min of meer het kneusje van de Koninklijke familie: terwijl zijn oudere broer en troonopvolger Edward (Guy Pearce) er op los leeft en de ene vrouw na de andere binnendoet, is Albert soms pijnlijk teruggetrokken als het gevolg van een zware stotter.
Via zijn echtgenote Elizabeth (Helena Bonham Carter) komt hij uiteindelijk terecht bij de logopedist Lionel Logue (Geoffrey Rush), die hem niet alleen vlotter leert praten, maar hem en passant zelfs confronteert met zijn eigen minderwaardigheidscomplex. Na de dood van George V besluit Edward dat hij wil trouwen met zijn minnares, de tweemaal gescheiden Wallis Simpson - aangezien de Anglicaanse kerk echtscheidingen niet erkent en de Engelse koning automatisch het hoofd van de Church of England is, betekent dit dat hij moet aftreden. Albert wordt nu, met of tegen zijn zin, koning George VI. De Tweede Wereldoorlog staat er ondertussen aan te komen, en een koning die met een goed functionerende tong af en toe een radiospeech kan geven, is dan ook meegenomen.
1 opmerking:

  1. Lijkt me een prachtige film! Is hij nieuw in de filmzaal of op DVD?
    Liefs Liliane

    BeantwoordenVerwijderen