6 december 2010

Huiselijke sferen.

Sfeer is erg belangrijk in uw huis en zeker tijdens de feestdagen, vandaar wat mooie plaatjes om  ideeen op te doen!
Mooi he'zo'n frisse krans, en ook zo gemakkelijk zelf te maken.

De vogeltjes in en om uw huis kunnen wel een extraatje gebruiken nu de winter zo snel zijn intrede heeft gedaan.


De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met de nu nog altijd pakkende tekst “A Merry Christmas and a Happy New Year to You.”

De christelijke symboliek werd veel gebruikt voor de afbeeldingen op de eerste kerstkaarten. Deze afbeeldingen veranderden in de loop der tijd mee met de trends en tradities van de maatschappij.

In de jaren ’20 werden kerstkaarten nog veel met de hand beschilderd. De kerstkaarten waren stijlvol en strak net als de jaren ’20 zelf.

In de jaren ’30 werden de afbeeldingen op kerstkaarten sterk door films beïnvloed. De trend was om animatiehelden zoals Popeye en Mickey Mouse af te beelden.

In de jaren ’40 werden er mede door de oorlog veel kerstkaarten verstuurd naar verre vrienden en kennissen. Er was veel vraag naar kerstkaarten met vlaggen en patriottistische teksten.


Deze prachtige prent van Carl Larsson laat mijn hart een huppeltje maken, wat een plaatje.


Christmas pudding

De traditionele Engelse kerstpudding dient een tot twee weken voor Kerstmis al te worden voorbereid, maar er zijn ook mensen die zes weken voor kerst beginnen. Hier in Nederland op Sint Martinus, 11 november. Deze week kan het ook nog, alleen zal uw pudding iets vochtiger zijn dan normaal. Dit doet geen afbreuk aan de smaak. Dit is een recept voor een vorm van 1,5 liter.

Ingrediënten:

75 gram oud wit brood (brood dat je oud maakt door het in de oven met open deur te drogen)
25 gram bloem
50 gram kalfsniervet of margarine
2 goudreinetten, geschild en gesnipperd
70 gram basterdsuiker
50 gram witte rozijnen
50 gram blauwe rozijnen (of 100 gram van een soort)
50 gram krenten
50 gram gember gesnipperd (dit mag verse gember zijn, maar ook gember uit een potje)
30 gram sucade, gesnipperd
50 gram amandelen, gemalen of amandel snippers
de geraspte schil van een citroen
de geraspte schil van een sinaasappel
halve theelepel gemberpoeder
1 theelepel piment (allspice)
halve theelepel zout
1 losgeklopt ei
3 eetlepels bier
3 eetlepels cognac
6 eetlepels rum
3 eetlepels gemberstroop
boter
paneermeel
poedersuiker

Bereiding:

Verkruimel het brood en zeef het samen met de bloem boven een kom. Leg het vet of de margarine erop en snijd het met twee messen klein tot het kruimelig is. Voeg appelsnippers, basterdsuiker, rozijnen, krenten, gember, sukade, amandelen, citroenschil, sinaasappelschil, gemberpoeder, piment en zout toe en schep het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens ei, bier, cognac, 3 eetlepels rum en gemberstroop toe. Roer zeer goed door en doe het deeg in een grote goed sluitende koelkastdoos. Zet de doos tot 1 dag voor gebruik in de koelkast om de smaak in te laten trekken. Schep het mengsel om de paar dagen om.

Neem het deeg op de middag voor kerstavond uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Besmeer een tulbandvorm waar u een pannedeksel op kunt zetten, of Pofferttrommel (tulbandvorm met deksel) dik met boter en bestooi hem met paneermeel. Breng in een grote pan, waar de Pofferttrommel of de afgedekte tulbandvorm makkelijk in past een flinke bodem water aan de kook. Doe het deeg in de vorm en druk het aan. Sluit de vorm af met het beboterde deksel. Plaats de vorm in het kokende water. Houd het water gedurende 3 uur zachtjes kokend en controleer regelmatig of met nieuw kokend water dient te worden bijgevuld.

Neem de vorm uit de pan. Houd hem even in een bak met koud water en stort de pudding op een voorverwarmde ronde schaal. Zeef er dik poedersuiker over en sprenkel hierover de resterende rum. Steek de rum aan en breng de pudding brandend binnen.
Mmmmmm,dit zijn toch gewoon kadootjes.Veel plezier met decoreren en met het optuigen van de boom!Geen opmerkingen:

Een reactie posten